Veilige materialen

Al onze materialen zijn gecertificeerd en worden goed onderhouden. Naast deze maatregelen is toezicht houden minstens zo belangrijk. Benieuwd naar de gouden regels voor het veilig gebruiken van onze speeltoestellen en andere materialen? Lees dan hieronder hoe u dat het best kunt doen.

Veiligheid begint bij toezicht. Kinderen zijn jong, speels en enthousiast en willen leren en ontdekken. Wie zocht er vroeger nou niet de grens op? Kids leren met vallen en opstaan, waar doe dit wel op een veilige manier! Gebruik onderstaand overzicht als handige richtlijnen voor het veilig gebruiken van onze attracties:


 Gekeurde en gecertificeerde attracties
 Verankering
 Toezicht
 EHBO

 Eten en drinken
 Ruzie maken of stoeien
 Schoenen
 Te veel kinderen tegelijk


Tips voor veilig gebruik van attracties

Gekeurde en gecertificeerde attracties
Veiligheid begint bij onze materialen en daarom worden deze altijd gekeurd en gecertificeerd. Tijdens de eerste keuring wordt de ontwerpbeoordeling getoetst op de veiligheidseisen. Als de attractie voldoet aan deze veiligheidseisen wordt hij geproduceerd. Omdat het risico bestaat dat de attractie in de praktijk afwijkt of niet voldoet aan de eisen van de ontwerpbeoordeling, wordt de attractie na fabricage en vóórdat wij hem aanschaffen altijd grondig gekeurd. Denk hierbij aan aspecten als verankeringsmogelijkheden, of het materiaal van hoge kwaliteit is en of er geen mogelijkheid is dat kinderen uit de attractie kunnen vallen. De leidende norm om vast te stellen of attracties veilig en betrouwbaar zijn is het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen(WAS).

Verankering
Om de veiligheid van een attractie zoals een stormbaan of springkussen te kunnen garanderen is het belangrijk dat deze goed wordt verankerd. Niet alleen in verband met wind, maar ook zodat deze niet door het springen en spelen kan verschuiven in de loop van de dag. Op basis van factoren zoals het type ondergrond en waar de wind vandaan komt plaatsen wij deskundig een attractie en verankeren wij deze. Verankeren doen wij met een reden, dus haal de verankering nooit zomaar los om een attractie te verplaatsen. 

Toezicht
Als kind is er niets leuker dan ontdekken en de grens opzoeken. Ondanks dat onze materialen gekeurd en gecertificeerd zijn, bestaat er altijd een kans dat een kind iets doet wat niet verantwoord is. Het is daarom belangrijk om altijd toezicht te houden op spelende kinderen, zo ook in een springkussen of op een andere attractie. Als wij een springkussenfestival organiseren is er altijd minstens één professionele medewerker van Jumping Almere aanwezig die toezicht houdt op de spelende kinderen. Meestal doen wij dit in samenwerking met personeel van de organisatie waarvoor wij het evenement organiseren en met vrijwilligers. Om te zorgen dat de kinderen en andere aanwezigen zien wie er toezicht houdt, dragen we opvallende refelecterende hesjes en gebruiken wij indien nodig een fluitje. De kids weten dan meteen wanneer ze zich niet netjes gedragen!

EHBO
Informeer altijd of er iemand aanwezig is met een EHBO-diploma. Mocht er onverhoopt toch een ongelukje gebeuren, dan is het altijd goed om te weten wie er raad weet met dergelijke situaties. Organiseer je een evenement zoals een springkussenfestival? Dan is een gediplomeerd EHBO-er natuurlijk een vereiste! 

Eten en drinken
Wij houden onze materialen graag schoon en netjes, zodat iedereen optimaal kan genieten! Neem daarom nooit eten of drinken mee in een springkussen. Behalve dat dit niet niet fris is voor de gebruikers en wellicht de volgende gebruikers, is het ook niet goed voor onze materialen.  

Ruzie maken of stoeien
Een springkussen, stormbaan of andere attractie is leuk en moet ook leuk blijven. Ruzie maken is daarom niet toegestaan en zal door een toezichthouder altijd worden aangepakt. Ook lekker een potje stoeien in een attractie is niet toegestaan, want niet iedereen om je heen kan dit waarderen. Belangrijk is om altijd rekening met elkaar te houden, in dit geval met alle gebruikers van de attractie.

Schoenen
Naast het feit dat schoenenniet veilig zijn in een attractie vol met spelende kinderen, is het ook niet goed voor onze materialen. Schoenen laten zwarte vegen achter op het materiaal, brengen viezigheid over en zorgen ervoor dat het springkussen sneller slijt. Dat moeten we natuurlijk niet hebben...

Te veel kinderen tegelijk
Een attractie is gebouwd en gekeurd op een maximaal aantal gebruikers. Soms is het aantal gebruikers afhankelijk van lengte of leeftijd. Deze specificaties zijn altijd op de attractie te vinden en belangrijk om even te bekijken voordat je hem in gebruik neemt. Meer kinderen aanwezig dan op de attractie zijn toegestaan? Vereel ze dan in groepjes en laat ze om de beurt spelen. Zo blijft het ook leuk en spannend als ze weer aan de beurt zijn!